Prostor a zvuk

Prostor a zvuk

Navzdory skutečnosti, že akustická pohoda výraznou měrou ovlivňuje celkový dojem z interiéru, zvukové parametry rezidenční architektury řeší jen menšina autorů. Zejména pokud jde o plánování budoucího poslechu hudby či sledování domácího kina. V rozhovoru s technickým ředitelem společnosti VOIX Miroslavem Mlčůchem nás zajímalo, jakým způsobem lze k navrhování přistoupit právě z akustického hlediska.

Zatímco u budov pro veřejný sektor, ve školách, školkách, kostelích či administrativních objektech se akustika řeší poměrně často, v rezidenčním bydlení se klade důraz spíše na zvukovou izolaci – způsob šíření zvuku zůstává na okraji zájmu. Co může udělat architekt proto, aby dům dobře zněl?

Záleží na typu zákazníka. Pokud se jedná o uživatele, který má zájem o běžný systém, který nemá velký akustický tlak, tam lze být v řekl bych otevřenější. Dnes se v interiéru často leštěný kámen, sklo, vitríny apod. Pokud se jedná o uživatele, jenž je hodně hudebně založený a bude klást důraz na kvalitu aparatury, předpokládám, že nebude reproduktory plánovat do místnosti, která bude vypadat jako skleník.

Proč je problém v těch dnes populárních interiérových materiálech?

Největší problém lesklých tvrdých povrchů je, že odrážejí zvuk po celé místnost a vy pak z nějakého slyšíte dozvuky, echa. Zvuk, který se šíří jako koule, k posluchači dorazí v různých časových intervalech. Spektrum slyšitelnosti od 20 Hz do 20 kHz může být velmi nevyrovnané.

Přesto, dokázali byste nazvučit i vilu Tugendhat?

V první řadě je potřeba najít místo, odkud budou reproduktory hrát neutrálně. Záleží na velikosti reproduktorů, ale minimální vzdálenost od zdi se může pohybovat od půl do jeden a půl metru. Zeď za nimi by neměla rezonovat, prostor by měl být vyvážený, aby stereo bylo symetrické. Pak bychom udělali jednoduché zásahy: položili koberec, pověsili závěsy či obrázky na zeď. Čím je místnost živější, tím líp. Na druhou stranu: každý reproduktor má určitou maximální hlasitost, kdy je jejich poslech příjemný. Vhodným způsobem, jak zlepšit vlastnosti místnosti, je – pokud se používají sádrokartonové příčky, volit speciální akustický sádrokarton.

Architekti jsou často raději, když reproduktory nejsou vidět. Mohou zabudované soustavy ale hrát stejně kvalitně, jako ty volně stojící?

Opět záleží od preferencí: zákazníci, kteří mají rádi prostorový zvuk, dívají se třeba na plátno či filmy v televizi a chtějí si vychutnat 3D efekt ozvučení, tak pro ně představují zabudované reproduktory nejlepší volbu. Dá se z nich pak poslouchat i hudba ve stereokvalitě. Ale jinak platí, že nejlepší zvuk pro poslech hudby ale získáme reprosoustavou s vlastní ozvučnicí.

K reproduktorům se dodávají i stojany různého designu… Jak moc jsou pro celkový zvuk důležité? Může si architekt navrhnout vlastní, které budou lépe ladit s celkovým řešením interiéru?

Důležité je, aby byly hlavně pevné a těžké. Měly by stát na hrotech či gumových podložkách, či na kameni. Platí, že čím kvalitnější reproduktor, tím méně bude rezonance pronikat do stojanu, u těch méně kvalitních to už ale bude citelné. Anebo je potřeba zvolit reproduktory přímo navržené do regálů. Existují speciální skříňky, kde je vrchní deska od nosné oddělena ocelovými ložisky, aby se vibrace nepřenášely.

Vy navrhujete i potřebnou kabeláž…

Nejlepší je, když se k návrhu dostaneme ještě během projektování interiéru či stavby. Podle vzdáleností a kvality celého systému navrhneme kabeláž a necháme ji zabudovat. Zda si zákazník nainstaluje i audio soupravu, je už pak na něm. Cena kabeláže netvoří v nákladech na stavbu nějak dramatickou položku. Pokud jde o velmi populární domácí kino: pokud rozvody nenainstalujeme už během stavby, už je tam nenatáhneme nikdy.

Co když už jsem ve fázi, kdy chci prostorový zvuk, ale už nechci zasekávat rozvody do hotových zdí?

Pokud nechcete mít v interiéru viditelné kabely, druhou možností je zapojit systém bezdrátově. Je potřeba mít pro každý reproduktor elektrickou zásuvku, protože se musí použít aktivní soustava. Nicméně nestačí použít nějaký základní router, ale zvolit i kvalitní wi-fi. Ale i výrobci akusticky mimořádných bezdrátových řešení říkají: pokud můžete, „wajrujte“!

Děkujeme za rozhovor