Bluetooth, wi-fi streaming, vinyl nebo snad cédéčko?

Bluetooth, wi-fi streaming, vinyl nebo snad cédéčko?

Nejčastějším způsobem konzumace hudby je dnes v Česku streamování. Rozhodně však není jediným. Velmi populární jsou vinylové gramodesky, které zaznamenávají stále rostoucí prodeje. Ale podle některých odborníků má přitom z čistě technického hlediska stále nejlepší zvuk dobře nahrané a „remasterované“ cédéčko, jehož stále klesající prodeje ovšem naznačují, že jeho dny jsou již patrně sečteny.

Jaký je tedy nejlepší zdroj hudby? Záleží zejména na vás, co a jak chcete poslouchat. Každý zvukový formát má svá specifika, své výhody a samozřejmě i limity.

Vinyl je znovu populární, protože je „analogový“

Přetrvávající popularitu vinylu je pochopitelná, když si uvědomíme, že zvuk a hudba jsou ze své podstaty analogové. Stejně jako je záznam v drážce vinylové desky. Zvuk z gramofonové desky je tak svým způsobem nejblíž původní nahrávce, jak je to jen možné. A má hloubku a autenticitu, kterou digitální nahrávky do jisté míry postrádají.

Ani zvuk vinylové desky ale není bezchybný. Samozřejmě, jeho praskání můžeme brát jako součást poslechu, na kvalitě však nepřidá. Má menší dynamický rozsah, což zjednodušeně znamená, že deska hraje „tišeji“. Nejslabší stránkou reprodukce vinylové desky je ale její podání basů. Zejména současné syntetické basy jdou tak hluboko, že gramodeska a systém jejího snímání nejsou schopny je opravdu reprodukovat.

V současnosti je samozřejmě nejméně „cool“ audio formátem patrně CD. Podle jeho obhájců má však tento nosič, který se na trhu objevil v první polovině 80. let, stále své nesporné výhody. Změříte-li jeho parametry, CD vždy vychází technicky lépe než vinyl, tvrdí.

Hudba je důležitější než formát

Z technického hlediska CD také stále vychází lépe než valná část současných streamovacích služeb. Stejnou nebo vyšší kvalitu, než jakou má 35 let staré CD, zatím z hlavních streamovacích služeb nabízejí jen Tidal, Qubuz a Deezer. Amazon, který tvrdí, že to nabízí také, je na trhu relativním nováčkem. Nejrozšířenější Spotify, Google Play a Apple Music se zatím spokojily s komprimovaným formátem MP3, který nabízí maximální datový tok 320 kilobytů za sekundu.

A víte co? Většině posluchačů to nevadí, jsou nadšeni z toho, že díky streamingu mají v mobilu ihned k dispozici hudbu prakticky z celého světa. Skvělé, ne? V showroomu VOIX Premium Audio bychom se nicméně přimlouvali, abyste pro streaming používali wi-fi připojení a hraní hudby přes Bluetooth si nechali jen pro případ, kdy wi-fi nebo data nejsou k dispozici. I tento způsob přenosu hudby se stále vyvíjí a zlepšuje, zatím však z hlediska kvality zvuku za všemi zmíněnými zaostává.

A jaký je tedy nejlepší hudební formát pro vás? A proč by vlastně měl být jen jeden? Streaming vám nabídne možnost poznávat nové věci, nový CD přehrávač nebo převodník DAC vám přehraje kolekci CD tak, jak jste ji ještě nikdy neslyšeli. A své nejmilovanější kusy si můžete ve chvílích soustředění pouštět postaru, se vřelým analogovým zvukem gramodesky. Tak do toho!